Buraya kadar her şey güzel fakat işin rengi doğumun akabinde başlıyor. Doğum sonrası (56 gün kalan var sayarsak) hakkını kullandıktan sonra çalışan ya işe dönecek yada 6 ay ücretsiz izin hakkını yani son kalesini kullanacak. Genelde karşılaşılan ise, çalışan 56 gün doğum sonrası izinde bitince belkide istemeyerek te olsa istifasıdır. İşte tam burada, kasım ayında çıkması beklenen Torba yasa da imdada yetişecektir. Öncelikle yeni oluşum ile, Doğum yapan çalışan anneye geriye dönük annelik borçlanması yaparak emekli olma şansı bunun öncüsüdür.
Peki yukarıdakilere ek olarak başka neler gelecek?
Çalışan kadınlarımızdan, verilen izinlerin az olmasından dolayı şikayet almakta. Doğum izinleri çalışan kadınlar için 18 haftaya yükselmesi de beklenen arasında. Yasa ile, doğum izninin uzatılması hem çalışanın ücreti hemde rapor süresi için fayda sağlayacaktır.
Artık, doğum yapan anne, istediği günlerde yarım gün çalışma imkanı bularak çocuğuna daha fazla zaman ayırabilecektir. Genel olarak doğum yapan anne, bebeğini tam gün bırakamayacağından işe devamlılığı düşünmüyor düşünemiyor *bile. Ancak bu yasa maddesi ile, sadece yarım gün için, çocuğundan ayrı kalıp, hem iş imkanı devam edecek hemde çocuğunu rahatlıkla büyütebilecek, hem sgk sı yatacak, hem ücreti. Kısacası istihdamı devam edecek.
a- İstirahatın başladığı tarihte sigortalı olması ve sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
b- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
c-Belirtilen rapor süresinde işyerinde çalışmamış olması,
ç- Doğum olayının gerçekleşmiş olması,
Doğum yapan çalışan, doğum parasını alabilmesi de artık çok kolaylaşmıştır. Doğum yaptığı hastane hekimi ve çalıştığı işyerinin raporu onaylaması ardından kimlikleri ile doğum izni parasını Ziraat Bankasın’ dan alabilir.
Not: 2016 yılı emzirme ödeneği 122,00 tl dir ve zaman aşımı süresi doğum tarihinden itibari 5(Beş) yıldır. Babalar için Doğum izni de, 23 Nisan 2015 te onaylanarak yürürlüğe girdi ve artık,özel sektörde çalışan işçiler de eşlerinin doğumu sebebiyle babalık iznini 5 gün olarak Kullanabilecekler.